Teodor - Text och digital orientering

 

Tjänster

Nyheter

På gång

Kontakt

Affärsidé

Presentation

Partners

Artiklar


Jämntjockt i övre mitten (Eurovision 09)

Teodor Ett märkligt Eurovision-år. Breddmässigt är det kanske det bästa någonsin, med sex 7:or och sju 6:or. Men ingen når än så länge (innan bidragen har setts ”live” i sitt rätta framförande) upp till 8:a eller högre. Ingen given vinnare, eller ens personlig segerfavorit har alltså utkristalliserat sig i den här förhandsgallringen. Däremot kan med ganska stor säkerhet sägas vilka som inte kommer att vinna – däribland förstås de fyra ”stora” och Sverige.

Sen får man förstås hoppas att det jämna och ovissa fältet inte öppnar för någon kollektiv hjärnsläpp runt om i Europa … Det är bäddat för skräll. Men jag hoppas med en dåres envishet att vinnaren i alla fall skall finnas bland mina sjuor och att den ska växa ett par pinnhål i semifinalen.

 

Semifinal 1:

01 Montenegro, Andrea Demirovic – Just Get Out of My Life
Montenegro får äran att inleda första semifinalen även i år. En inte överdrivet spännande poplåt, från en tjej som är mer skrämmande färglös än Charlotte Perrelli.
Betyg: 4/10
Finalchans: 4/10

02 Tjeckien, Gipsy.cz – Aven Romale
Årets (enda!) clown. Om du minns Eminem i ”The Real Slim Shady”-videon, skuttandes omkring i någon sorts superhjältedräkt, och lägger till några romer i bakgrunden så har du detta i nötskalet. Vare sig man försöker se skämtet eller den faktiska insatsen är det inte kul alls.
Betyg: 2/10
Finalchans: 2/10

03 Belgien, Copycat – Copyycat
Belgien i Eurovision är lika med låg kvalitet. Mycket låg. Den här Elvis-imitationen ska därför betraktas som ett under av relativ kvalitet.
Betyg: 4/10
Finalchans: 4/10

04 Vitryssland, Petr Elfimov – Eyes That Never Lie
En snygg poplåt, med knappt skönjbara rockinslag, som växer med tiden. Petr är nästan lika överspelad som förra årets segrare Dima Bilan. Varning! Risk för snöblindhet om man vilar blicken på honom för länge. Han sätter "vit" i Vitryssland ...
Betyg: 6/10
Finalchans: 7/10

05 Sverige, Malena Ernman – La Voix
Same procedure as last year – same procedure as every year. ”Vi” tror förstås att det här ska gå och vinna hela tävlingen. Vi skall i vanlig ordning vara mycket nöjda och glada om det lyckas ta sig till final. Ernman kan sjunga opera, men hennes dova väsande i refrängen är nära nog osmakligt. Hon har heller inte karisma för en schlagerscen. Hullingarna i refrängen är effektivt bortslipade av mästaren i slätstrukenhet, Fredrik Kempe.

Som vanligt är vi i stort sett sist att välja vårt bidrag. Fantastiskt nog har vi till slut bemödat oss att göra en officiell video till låten, bara några veckor innan semifinalen. Att vinnaren numera delvis utses via youtube månader innan själva tävlingen är inte något som nått fram till Christer Björkman och hans lakejer. Den andra biten som ska ”vinnas” är förstås att sticka ut i framträdandet på själva finalkvällen för de som hör låtarna första gången. Det har Björkman lovat att vi ska bli bättre på. I så fall måste det hända underverk jämfört med i Melodifestivalen, där det inte såg mycket ut för Europa.
Betyg: 4/10
Finalchans: 5/10

06 Armenien, Inga & Anush – Jan Jan
Rätt slät etnopop där vi allt mer tjatigt uppmanas att dansa jan jan. Fast artisternas namn är ju skoj.
Betyg: 5/10
Finalchans: 4/10

07 Andorra, Susanne Georgi – La Teva Decisió (Get A Life)
Söt pop som inte vill stanna kvar och slår sig ned. Värt att notera är att Susanne Georgi är ena halvan av den danska systerduon Me & My som hade en Mr Music-hit med Dub i Dub på 90-talet. Jaså du minns inte det?
Betyg: 5/10
Finalchans: 4/10

08 Schweiz, Lovebugs – The Highest Heights
Nästan lite U2 över detta. Men där slutar alla associationer med något av värde. Ja, det räcker med landet, bandnamnet och låttiteln så har man bilden klar för sig om vilken kvalitets- och originalitetsnivå vi hamnat på.
Betyg: 3/10
Finalchans: 3/10

09 Turkiet, Hadise – Düm Tek Tek
”My Number One”-ripoff, utan riktig skärpa i refrängen. Hadises överdrivna spelande på sexiga moves förtar känslan lite. En småskön rytm gör det ändå till ett av de bättre bidragen.
Betyg: 7/10
Finalchans: 7/10

10 Israel, Noa & Mira Awad – There Must Be Another Way
Ett land som inte presterat något minnesvärt sedan Dana International, och henne vill man helst också glömma. Det här är en ballad utan tillstymmelse till spännande substans. Som vanligt handlar det om fred på jorden och framförs politiskt korrekt av en israeliska och en palestinska.
Betyg: 2/10
Finalchans: 2/10

11. Bulgarien, Krassimir Avramov – Illusion
För alla er som tror att Malena Ernman är helt unik i år så är även det här en trist diskodänga med operasång, i det här fallet en mest enerverande tenor altino-röst. Enrique Iglesias på helium.
Betyg: 4/10
Finalchans: 4/10

12 Island, Yohanna – Is It True?
Tråkballad med en Jessica Simpson-brud. Tyvärr Island, inte i år heller …
Betyg: 3/10
Finalchans: 3/10

13 Makedonien, Next Time – Neshto Shto Ke Ostane
Turen har kommit till Den forna Jugoslaviska republiken Makedonien att leverera de årliga unga, fräcka punkpopgrabbarna. Det är i vanlig ordning inget som har med toppstriden att göra.
Betyg: 3/10
Finalchans: 4/10

14 Rumänien, Elena – The Balkan Girls
Plastig pop om partajande tjejer är under Rumäniens normala värdighet, men jag kan inte låta bli att tralla med … Illa.
Betyg: 7/10
Finalchans: 6/10

15 Finland, Waldo’s People – Lose Control
Finnarna har övergett hårdrockskonceptet till förmån för sitt svar på E-type – Waldo. Eurodisco brukar inte göra några framskjutande resultat i ESC och det här har vi, som det heter, hört förut.
Betyg: 5/10
Finalchans: 5/10

16 Portugal, Flor-de-lis – Todas As Ruas Do Amor
Här har man i alla fall försökt att bryta mönster med dragspel, tvärflöjt och grejer. Faktiskt höjs mungiporna en aning, men tveksamt om det räcker för att bryta Portugals kräftgång.
Betyg: 6/10
Finalchans: 5/10

17 Malta, Chiara – What If We
Malta kämpar enträget på med sina lätt rundlagda balladbrud Chiara, som sjungit i stort sett samma låt 1998 (trea) och 2005 (tvåa). Dessa framgångar har skett till min stora förvåning och mot all rimlig smaksans. Jag utesluter alltså inte att den här smörjan går till final, men bra är den inte.
Betyg: 3/10
Finalchans: 6/10

18 Bosnien-Hercegovina, Regina – Bistra Voda
En av årets två obligatoriska balkanballader, och som sådan alltid med en dos magiskt vemod. Men ingen ny ”Lane Moje” eller ”Lejla” och tempohöjningen blir inte den tänkta explosionen.
Betyg: 6/10
Finalchans: 7/10

Till final: Montenegro, Vitryssland, Sverige, Turkiet, Bulgarien, Rumänien, Finland, Portugal, Malta, Bosnien

Semifinal 2:

01 Kroatien, Igor Cukrov feat. Andrea – Lijepa Tena
Sval balkanballad utan det där riktigt olidligt smärtsamma darret. Bör fixa en finalplats på den goda grannsämjan.
Betyg: 6/10
Finalchans: 6/10

02 Irland, Sinéad Mulvey & Black Daisy – Et Cetera
Instuderad, småtrallig punkpoplåt. De försöker väl leka Avril Lavigne eller Pink men kommer på sin höjd till ett förvuxet Shebang.
Betyg: 4/10
Finalchans: 4/10

03 Lettland, Intars Busulis – Probka
Jag vet inte om det här ska vara någon sorts skämt, men överspelet i videon täcker inte upp för en närmast obefintlig låt. Titeln ska betyda ”trafikstockning” och syftar på blodtillströmningen i kompositörens hjärna.
Betyg: 2/10
Finalchans: 3/10

04 Serbien, Marko Kon & Milaan – Cipela
Adam Alsing i Don King-frilla och med Barry White-stämma … Roligare än så blir det inte, trots dragspel.
Betyg: 2/10
Finalchans: 4/10

05 Polen, Lidia Kopania – I Don't Wanna Leave
En tämligen tjusig ballad som Mariah Carey skulle kunna ha gjort innan hon blev lobotomerad. Men absolut ingen vinnarkänsla här.
Betyg: 6/10
Finalchans: 5/10

06 Norge, Alexander Rybak – Fairytale
En knäpp men medryckande korsning mellan norska fioler och ryska toner, från ett blekt babyface med vitryska rötter som vunnit norska Idol – Kjempesjansen. Det känns äkta, då killen både skrivit låten själv och lirar fiolsolo. Norges bästa på evigheter och faktiskt med viss segerpotential om framträdandet sitter.
Betyg: 7/10
Finalchans: 7/10

07 Cypern, Christina Metaxa – Firefly
Emiliapop som varken lämnar avtryck eller genererar agg. Ovanligt tamt för att komma från en innovativ Eurovision-bidragare som Cypern.
Betyg: 4/10
Finalchans: 4/10

08 Slovakien, Kamil Mikulčík & Nela Pocisková – Leť Tmou
Klassisk kille/tjej-duett som satsar högt på att anlägga en dramatisk ton. Det funkar inte särskilt väl.
Betyg: 3/10
Finalchans: 4/10

09 Danmark, Brinck – Believe Again
Riktigt tråkig gitarrpop i stil med Patrik Isaksson, med någon Nickelback-Chad-kopia på sång. Jag blir heller inte direkt förvånad över att Ronan Keating (Boyzone) ligger bakom låten.
Betyg: 4/10
Finalchans: 4/10

10 Slovenien, Quartissimo feat. Martina – Love Symphony
Ganska udda och fräck stråkpop. Väntan på att sångerskan skall träda fram ur kulisserna och få sin minut i rampljuset skapar en ofrånkomlig spänning. Gillas skarpt och kan överraska.
Betyg: 7/10
Finalchans: 7/10

11 Ungern, Zoli Ádok – Dance With Me
Skum discopop. Antingen är det genialiskt eller bara trist. Jag lutar åt det senare.
Betyg: 3/10
Finalchans: 4/10

12 Azerbaijan, AySel & Arash – Always
Ännu en dos etnopop med en fästande standardrefräng. Inget som sticker ut från mallen som Ruslana spikade upp 2004, men ändå god finalchans. Och jo, det är samme Arash som haft vissa framgångar på svenska listor på senare år.
Betyg: 6/10
Finalchans: 6/10

13 Grekland, Sakis Rouvas – This Is Our Night
Totalt meningslös tjogpop, från killen som torterade oss med Shake It i ESC 2004. Dessvärre med finalpotential.
Betyg: 2/10
Finalchans: 5/10

14 Litauen, Sasha Son – Love
Klockorna stannar när den här soulballaden vältrar ut som en kvävande gas. Balterna har tappat greppet.
Betyg: 2/10
Finalchans: 2/10

15 Moldavien, Nelly Ciobanu – Hora Din Moldova
Fläskig fetetno där en charmig tjej får draghjälp av dansande gubbar i folkdräkt (åtminstone i videon) att lära oss dansa hora. Bra fram till den icke-existerande refrängen.
Betyg: 6/10
Finalchans: 5/10

16 Albanien, Kejsi Tola – Carry Me In Your Dreams
Albanien kör vidare på sitt koncept med väldigt unga tjejer. Snygg, lätt vemodig men samtidigt okomplicerad pop med obligatoriskt etnoparti i mitten. Kejsi har en vacker röst och håller den bara live så kan det gå långt. Har växt till en personlig repeatfavorit.
Betyg: 7/10
Finalchans: 6/10

17 Ukraina, Svetlana Loboda – Be my Valentine! (Anti-crisis Girl)
Ukraina fortsätter att satsa på devisen att småvulgär sex säljer. Och det gör det förstås också till viss del. Men det är framförallt låten, en skum korsning av Eric Pryds, Army of Lovers, Ruslana och nutida Britney Spears som kan ta det här riktigt långt. Mycket hänger även här på framträdandet.
Betyg: 7/10
Finalchans: 7/10

18 Estland, Urban Symphony – Rändajad
Det udda diskopoparrangemanget med stråkar sticker ut och versen är cool. Men refrängen är en monumental besvikelse som gör att allt som byggts upp faller som ett korthus.
Betyg: 5/10
Finalchans: 5/10

19 Holland, The Toppers – Shine
Holland är ett av de länder (tillsammans med Sverige, Danmark, Norge, Belgien, Österrike, Schweiz och Estland) och som man bara vet inte kommer att bjuda på något spännande i år heller. Gissa om de här tre trallande David Hasselhofarna (ok, bara två av de tre ser egentligen ut som exakta kopior på Baywatch-stjärnan) i Verka Serducha-folie utgör något undantag? Det mest ironiska är att det här faktiskt ÄR det bästa Holland har att erbjuda. The Toppers är gigantiska profeter i hemlandet ...
Betyg: 1/10
Finalchans: 2/10

Till final: Kroatien, Polen, Norge, Slovenien, Azerbaijan, Grekland, Moldavien, Albanien, Ukraina och Estland.

Finalklara:

Frankrike, Patricia Kaas – Et S'il Fallait Le Faire
En horribel fransk tantballad från en forntid så fjärran att dinosaurierna inte var påtänkta. Tydligen var Sebastien Tellier en tillfällig tillfriskning för de hopplösa snigeltuggarna. Värt att notera är att tanten i fråga, Patricia Kaas, har sålt 16 miljoner album världen över. Grattis, eller nåt …
Betyg: 1/10

Spanien, Soraya – La Noche Es Para Mí (The Night Is For Me)
Hollands fejketno genomskådades förra året. Jag tror att Spanien går samma öde till mötes i år. Det här är en urvattnad karbon som inte lyckas lysa upp sina tre minuter.
Betyg: 3/10

Storbritannien, Jade Ewen – It’s My Time
Mariah Carey spökar igen. Storbritannien har som vanligt inget med slutstriden att göra. Som bäst lever de, likt här, i det förgångna.
Betyg: 2/10

Tyskland, Alex Swings Oscar Sings! – Miss Kiss Kiss Bang
Vi skiter i era sponsorpengar, okej! Ha den goda smaken att ge upp och sluta skicka era avskräden till automatiskt finalklara bidrag och vi betalar er i stället.
Betyg: 2/10

Ryssland, Anastasia Prikhodko – Mamo
Ryssland lider av ett tydligt postsegersyndrom. Inte helt ovanligt att värdlandet garderar sig mot risken att behöva arrangera tävlingen två år i rad. Anastasia gör visserligen sitt bästa och går liksom förra årets segrare och landsman ned på knä i bön om röster, men det här är idiotsäkert. Ingen melodi, ingen show, inte en chans …
Betyg: 1/10

 

 

 

 

Teodor

Pappabloggen går in i trotsåldern. Läs här!

På nya äventyr med pappabloggen

Teodor