Grattis Frans!

Det fanns en tid då du inte ens hade hört en ton av låtarna inför Melodifestivalens enda deltävling – finalen. Och det var för den delen inte du som bestämde vem som skulle vinna heller. Det gjorde jurygrupper som suttit inlåsta hela dagen och lyssnat på låtarna för att inte störas av omvärlden i sitt beslut. De fick inte ens se artisterna framträda. Ja, så minns jag det i alla fall…

Nu är det inte så. Idag vet vi redan vem som ska vinna. Det ser vi genom antal spelningar på Spotify, genom omröstningar på nätet, genom publikröster på genrepet och genom spelbolagens odds. Frans vinner alltså. Frans är söt. Alla gillar Frans. Spänningen är med andra ord i botten och att försöka sig på att göra ett experttips är meningslöst. Men jag ska göra minsta möjliga insats och ge er traditionsenliga betyg på låtarna.

1. PanetozHåll om mig hårt
Glatt, tralligt och skuttigt. Det går inte att tycka illa om, men inte heller att fullt älska. Behövs i det lite stela och svårmodiga finalfältet.

2. Lisa AjaxMy Heart Wants Me Dead
En okej låt som dock försvinner totalt i mängden av precis samma genre av låtar.

3. David LindgrenWe Are Your Tomorrow
Helt ärligt. Jag har inte hört den. Jag känner inte någon som helst nyfikenhet efter att lyssna på den. Om den ens påminner om Lindgrens tidigare aerobicspass är det helt enkelt inget för mig. Det är heller ingen annan som pratar om den. Finalens “äldste” är också den minst intressanta.

4. SaRahaKizunguzungu
Outhärdligt tjatig. Att den slog ut Isas kanonlåt – årets bästa – i Andra chansen gör inte precis att du genomlider den med lättare sinne.

5. Oscar ZiaHuman
Kanske den snyggaste finallåten. Jag spelar den gärna på Spotify. Men aningen för “Heroes”-aktig för att fungera hela vägen i år.

6. Ace WilderDon’t Worry
När en artist faller på något sorts målsnöre brukar publiken sympatirösta vid nästa tillfälle, trots en oftast sämre låt. Men Ace frångår den regeln och blir en mittfältare den här gången. Refrängen håller helt enkelt inte.

7. Robin BengtssonConstellation Prize
Min personliga favorit i finalfältet. Det sticker ut precis lagom. Munspelet kryddar. Refrängen sitter. Borde vinna i en rättvis värld.

8. Molly SandénYouniverse
Den utmålades som vinnare på förhand, men blev en lätt besvikelse. Både låten och Molly är för bleka för att utmana om segern.

9. Boris RenéPut Your Love on Me
Jag har svårt för genren, även om Boris gör den med stil – komplett med hatt och allt. Åtminstone slipper vi Albin & Mattias.

10. FransIf I Were Sorry
Det är en trevlig låt och Frans tafatthet är förstås oemotståndlig. Den är sannolikt helt ofarlig i Eurovision och det är väl precis så det ska vara på hemmaplan, för att inte riskera att få arrangera två år i rad.

11. WiktoriaSave Me
Countryvibbarna sticker ut lite, framträdandet är fräckt, men refrängen sänker helheten till ljummet.

12. Samir & ViktorBada nakna
Pausunderhållningen börjar tidigt i år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.