Teodor - Text och digital orientering

 

Tjänster

Nyheter

På gång

Kontakt

Affärsidé

Presentation

Partners

Artiklar


Björklund trasslar till det

Teodor Folkpartiledaren Jan Björklund får inte alls ut samma övertygelse i sina ord i svt:s partiledarutfrågning som Mona Sahlin. Han uppträder inte lika samlat och rutinerat, snarare lätt nervöst. Stundtals ligger han i försvarsställning och lite för många meningar inleds med ”nja…” följt av dementier eller rättelser av påståenden.

 


 Jämförelser med skolorna i Asien blir till exempel ett enda långt snubbelnummer, där Björklund till slut kommer fram till att han nog hellre jämför med Finland. Vilket han i och för sig sedan inte heller gör… När han bryter sig loss i anfall är det utan att egentligen säga mer än att han står för det han har sagt. Det där argumentet som tar tanken till nästa nivå kommer inte förrän paradgrenen med yrkesprogram på gymnasiet avhandlas.

När det gäller folkpartiets nya inriktning mot straff, krav och förbud, som inte minst Björklund själv fått stå symbol för, kontra den ideologiska liberalismen kommer det ingen riktigt bra förklaring. Björklund kör frivilligt fast i burkadebatten i stället för att se det större perspektivet.
Däremot får han en mycket viktig poäng i integrationsfrågan:
- Många säger att om man pratar om sådana här frågor underblåser man extremism. Den attityden stör mig. Jag tror att det är precis tvärtom. Vi som är ansvariga för integrationspolitiken måste våga säga och göra det vi tror är rätt. Man kan inte i längden avstå från det man tycker är rätt för att man är rädd för att förknippas med sverigedemokraterna. Om man inte vågar ta i de problem som trots allt finns med integrationen, det är då man underblåser extremism.

När det gäller frågan om vad en medborgarkurs för nyanlända invandrare skulle innebära blir dock svaret lika svävande som hos just en sverigedemokrat.
- Samhällskunskap, demokrati och vilka lagar och regler som gäller… Kulturella frågor har jag inte funderat på så, det beror ju helt på varifrån personen kommer. Jag vill inte påstå att de inte förstår det, men…

Utfrågarnas inslag med ordkunskapsfrågor är bara fånigt. Det har inget med vare sig valet, folkpartiets politik eller förtroendet för Björklund som politiker att göra, utan framstår mer som ett billigt sätt att sätta honom på plats. Här är Björklund själv dock stark som spelar med, trots att värdefull programtid går till spillo. Han får också in en poäng:
- Mina kunskaper är svaga. Jag gick i flumskola…

Att gräva upp rysshotet i motsats till internationella fredsbevarande insatser känns inte som ett förslag för 2010-talet, även om Björklund säkert har rätt i sak gällande Rysslands upprustning. Upprustning i det fallet är dock snarare att liknas med att försöka stoppa förfallet, vilket han själv så småningom erkänner.

Betyget blir knappt godkänd, fem av tio. Därmed inte sagt att Björklund inte fick mycket vettigt (beroende på i vilken grad man håller med honom givetvis) sagt, men han saknar ingredienser som karisma, charm och ett förtroendeskapande kroppsspråk och vecklar för ofta in sig i onödigt trassliga resonemang.

- Det måste vara så att det lönar sig att utbilda sig, det lönar sig att ta ansvar, det lönar sig att anstränga sig.
- Man får gärna bära vilken klädsel man vill på sin fritid, men i klassrummet måste man kunna se varandra i ansiktet.
- Jag skulle önska att man kunde fatta ett klubbslag i Sveriges regering och säga att nu försvinner alla fördomar, men så är det ju inte. Fördomar är det som vi alla bär med oss.
- Nästan alla åtgärder som man gör på det arbetsmarknadspolitiska området när det är kris är väldigt dyra per jobb men vi och alla andra regeringar genomför dem ändå därför att det är värre om människor går arbetslösa.
- Kritiskt tänkande utan kunskaper blir ju bara att man tjafsar emot i största allmänhet. Kritiskt tänkande bygger på kunskaper.
- Det finns naturligtvis ingen motsättning i kreativitet och disciplin, att det skulle bli extra kreativt om det är stökigt i skolan.
- Det är en vacker tanke att alla ska bli högskolebehöriga men det är ännu viktigare att man går färdigt och får en examen och kan få ett jobb.
- Hade det varit ofarligt hade vi inte behövt vara där [Afghanistan]…

 

Sahlin
Hägglund

 

 

 

Teodor

Pappabloggen går in i trotsåldern. Läs här!

På nya äventyr med pappabloggen

Teodor