Vad gör en kommunikatör i Helsingborgs stad? – del 2

Med tanke på det intresse som har funnits kring mina inlägg om jobbet som kommunikatör i offentlig verksamhet känner jag viss förpliktelse att fortsätta på ämnet. Nu ska jag förvisso snart logga ut för en välbehövlig semester, men här kommer ett axplock ur vad som är på gång just nu, på det lilla propagandaministeriet på socialförvaltningen i Helsingborgs stad.

  • Vi har startat upp en klarspråksgrupp, för att granska våra texter – från webbinformation till LSS-utredningar. Allt ska bli vårdat, enkelt och begripligt, är det tänkt… Särskilt glädjande är intresset från våra brukarorganisationer. På första mötet kom sex brukarrepresentanter, på det andra fem. De har redan gett oss en hel del att jobba med. Det här är viktigt för dem, och därmed för oss.
    .
  • Vi fortsätter att utveckla vår webbplats Öppna socialförvaltningen och den har fått mycket positiv respons både från brukargrupperna och från andra förvaltningar. Form och teknisk plattform är än så länge enklast tänkbara: en nästan omodifierad wordpressblogg. Allt fokus har lagts på att öppna upp vår tidigare interna information. Den ska så småningom fylla tre huvudfunktioner: 1. öppna upp våra data, våra processer, våra dokument och våra metoder för granskning från brukare, invånare, andra kommuner och myndigheter och media – i förhoppning om att bidra till organisationsutveckling; 2. sprida information om vad som händer i vårt interna utvecklingsarbete, inte minst till alla våra olika brukargrupper; 3. ett nytt öppet intranät.
    .
  • Projektet Bättre hälsa för unga romer har kommit fram till halvtid. I lördags hade vi sommarfest för alla familjer och andra involverade. Vi hade stora planer på att göra en dokumentärfilm om projektet. Ambitionerna har skalats ned efter hand, eftersom brist på utrustning och tid har gjort att det filmade materialet inte riktigt håller måttet, men en liten youtubesnutt har det blivit – och återigen är det innehållet som är det viktiga:
    .
  • En annan liten filmsnutt med två av våra tidigare hemlösa, som numera är brukarrepresentanter i vidareutvecklingen av Bostad först. Inslaget är översatt till engelska eftersom chefen för stödboendeenheten ska presentera Helsingborgs arbete på en konferens i Paris i veckan:
    .
  • Sysselsättningen för psykiskt funktionsnedsatta har flyttat till nya lokaler. Det blev till ännu ett inlägg i vår blogg för att uppmärksamma psykisk ohälsa. Om allt går enligt planerna ska staden arrangera en heldag under Skåneveckan för psykisk hälsa 5-11 oktober. Förhoppningsvis mer om detta senare, alltså.
    .
  • Relaterat till ovan har jag varit ute och pratat med några av grannarna till ett av våra LSS-boende för psykiskt funktionsnedsatta, mitt i ett pittoreskt villaområde i utkanten av staden. Glädjande nog hade ingen av dem haft några som helst problem eller störningar av att bo nära boendet. Det fick jag gärna hälsa våra oroliga grannar i Kattarp, där vi planerar att inleda byggandet av ett nytt boende för samma målgrupp under året. Jag tar med mig detta till nästa informationsrunda i Kattarp!
    .
  • Regeringens nationella samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården, Cecilia Grefve, kommer på besök nästa fredag. Bland annat är hon nyfiken på vår planerade innovationsgrupp för att förenkla dokumentationen i våra utredningar så att socialsekreterare kan frigöra mer tid till klienterna. Om allt går vägen kommer även forskare följa den processen framöver. Vi har bjudit in alla berörda medarbetare och brukare via diverse kanaler och ska även direktsända det hela via Bambuser.

Tja, det var ett axplock av den senaste skönmålande propagandan. Glad midsommar!

 

Vad gör en kommunikatör i Helsingborgs stad?

Helsingborg har flest kommunikatörer – media “rasar”…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.