Efter semifinalerna i Eurovision Song Contest 2018

I år blev det som sagt att beskåda semifinalerna hemma i soffan. Självklart inte detsamma, men dock inte utan känslor.

Ettan

eurovision2018

Jag prickade in 6 av tio finalister i den första semifinalen. Det är förstås knappt godkänt, även om det var svår konkurrens.

Grekland! Vad hände? En av mina finalfavoriter föll direkt. Om jag ska peka på en detalj dock, så saknade jag trummorna på scenen.

(F.Y.R.) Makedonien dribblade bort sig i framträdandet. Det släppte aldrig och låten lät mer komplicerad än vad den behövde vara. Detsamma gäller Vitryssland, som plötsligt omvandlat sin popdänga till en seg ballad som aldrig lyfte.

En som däremot stärkte sina odds betänkligt var Ieva Zasimauskaitė från Litauen, som gjorde ett gripande uppträde med sin lågmälda “When we’re old”. Hon knep inte bara en oväntat finalplats, utan tillhör nu rentav de absoluta favoriterna.

Uppenbarligen stärkte även Cypern sina aktier och seglade upp och förbi Israel som favorit på bettinglistorna. Visst, numret satt som en smäck, men jag är ändå lite förvånad. Så mycket sticker det inte ut. Kontrasten till Israels Netta är total. Där Netta är originell smälter Eleni Foureira bara in i mallen. Men efter de två senaste årens prettovinster är det väl dags för en slätpoppig motreaktion. En “My Number One” eller “Heroes”.

Hur Irland lyckades ta sig vidare i den här konkurrensen är en gåta, om det inte handlade om rena prideröster då förstås.

Samma frågetecken för Finland, vars Saara Aalto inte prickade många toner under första halvan av låten.

Jag lyckades i alla fall pricka in Azerbaijans historiska finalmiss!

 

Tvåan

I semifinal två var det betydligt enklare att både tippa och ta sig till final. Här fick jag in 8 av 10 finalister.

Tyvärr knep Serbiens märkliga hopkok de balkanska etnorösterna före Montenegros smäktande balkanballad.

Sedan trodde jag ju inte att Ryssland skulle missa final för första gången sedan de riktiga semifinalerna infördes. Men Julia Samojlova överlät det mesta av sången till sin tremannakör och det lät väl i ärlighetens namn inte i närheten av studioversionen.

I stället kunde Slovenien ta en ytterst oväntad finalplats. Inte helt oförtjänt dock, då Lea Sirk verkligen kramade all potential ur sin ganska torftiga låt.

Benjamin och Rybak gick som väntat till final. Det betyder INTE att Sverige och Norge är segerfavoriter. Det vore klädsamt med lite skandinavisk självinsikt hos statstelevisionen. Kul dock att de fick sällskap även av Danmarks Rasmussen, trots en svajig sångseglats.

Jag är lycklig över att vi slapp Lettlands prettosoul i finalen.

Svenske Lukas Meijer sjöng bort Polen från final.

Min personliga favorit, Maltas Christabelle föll faktiskt ganska platt, med facit i hand. Inte mycket att orda om.

Ungerns rockrökare och Ukrainas vampyr gick båda till final trots sina låtar, snarare än tack vare. Det går fortfarande att komma långt med lite show och pyroteknik.

Finaltips kommer…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.