Teodor - Text och digital orientering

 

Tjänster

Nyheter

På gång

Kontakt

Affärsidé

Presentation

Partners

Artiklar


Antikrisbloggen tippar Eurovision-finalen direkt från TV-soffan

Teodor Starten på årets final kan vara den sämsta någonsin. Vi tvingas genomlida tre av de garanterade bottennappen innan det fantastiska svenska bidraget kommer och sprider sitt vita ljus över tillvaron, likt en återuppstånden Gandalf. Men det blir bättre, mycket bättre. Framåt slutet av fältet får vi de tre favoriterna samlade i ett svep. Mina förhoppningar om att några låtar skulle växa med framförandet visade sig slå in med råge och nu blir det tätt och spännande i en av de totalt sett bästa finalerna någonsin. Jag hoppas bara att Europa kan hålla sig från de vanliga tendenserna att få in något avskräde som Malta i toppen.

Sen hoppas jag (förgäves givetvis) att kommentatorerna skall sluta vara så präktigt nationalistiska och tycka att Sveriges framträdande är helt fantastiskt och påpeka varje gång en svensk står och dansar, körar eller har designat kalsongerna till någon annan artist. Totalt ointressant information.Vitsen mer Eurovision är att se var andra länder har att presentera i musikväg, och förstås rösta på sin favorit. Hur det går för det egna bidraget borde vara mer en petitess i historieböckerna än en nationell angelägenhet.

 

1. Litauen, Sasha Son – Love
Helt obegripligt finalavancemang. Måste ha berott på något tekniskt fel mitt i all knapptryckarkalabalik. Trots lite Queen-vibbar i pianointrot faller det tokpladask som ett fyllo i en pissränna. Ytterligare ett minus för hatten.
Betyg: 1/10 (-1)
Placering: 23

2. Israel, Noa & Mira Awad – There Must Be Another Way
Ännu ett närmast oförklarligt avancemang. De två fredsduvorna har en tråkig låt som de inte ens mäktar med att framföra på ett acceptabelt sätt. Inte undra på att det är krig i världen.
Betyg: 1/10 (-1)
Placering: 22

3. Frankrike, Patricia Kaas – Et S'il Fallait Le Faire
Tredje rejäla sömnpillret på raken. Efter förra årets nytänkande med skäggot Sebastien Tellier är Frankrike tillbaka på ruta noll med en tantballad från 60-talet. Monumentalt sämst.
Betyg: 1/10
Placering: 25

4. Sverige, Malena Ernman – La Voix
Inte sämst, men solklart fall för den undre halvan. Svenskarnas vanliga övertro på allt blågult och sin egen förträfflighet upphör aldrig att förvåna. Riktigt blekt semiframträdande. När andra länder sätter mesta möjliga färg på sina bidrag via den magnifika scenen i Moskva satsar Björkman & Co. på vitt, vitt, vitt och en snurrande diskocirkel. Mitt i allt drunknar Malena i … vitt. Effektfullt? Nej. Färglöst. Ja. För att inte tala om pajasfinalen med körens masker, kompletterat med ett vältrimmat svenskt Eurovision-leende med spontanitetsgrad nolla.

Jag vill gömma mig under soffan när jag inser att jag delar nationellt ursprung med klåparna bakom det här. Att fortfarande tro att det här har vinstchans är lika verklighetsförankrat som att hoppas på att Robert Kronberg skall ta OS-guld i korta häcken i London 2012.
Betyg: 3/10 (-1)
Placering: 19

5. Kroatien, Igor Cukrov ft.Andrea – Lijepa Tena
Inte heller Kroatien kommer att ha med toppstriden att göra och risken är att folk vid det här laget är så djupt försjunkna i dvala att de inte noterar den knappt märkbara kvalitetshöjningen. Till skillnad från Bosniens dito balkanballad växte det här inte i semin.
Betyg: 5/10 (-1)
Placering: 14

6. Portugal, Flor-de-lis – Todas As Ruas Do Amor
Portugals läckert svala glädjespridare är nog trots allt inte färgglad nog att heller den väcka Europas TV-soffor. Charmigt, men ingen toppkandidat.
Betyg: 6/10
Placering: 13

7 Island, Yohanna – Is It True?
Första låten som på allvar kan haka på topp tio. Tyvärr är väl en ballad inte riktigt rätt medicin efter den makalöst sega inledningen, men ska det vara så ska det vara Island. Yohanna var semifinalernas största utropstecken och höjde sitt betyg unika fem snäpp. Jag totalkapitulerar och käkar upp en utskrift av min fåniga sågning med lite salt.
Betyg: 8/10 (+5)
Placering: 7

8.. Grekland, Sakis Rouvas – This Is Our Night
Fullkomligt outhärdligt överspel av Sakis i den här fasansfullt klämmiga standardlåten. Jag hoppas verkligen att det går käpprätt åt skogen, men lyckas knappt lura mig själv.
Betyg: 5/10 (+3)
Placering: 6

9. Armenien, Inga & Anush – Jan Jan
Etno är inte automatiskt lika med kvalitet, men den här tog sig en liten aning i semin. Dock hamnar den i skuggan av Moldaviens lyckopiller i etnodansgenren.
Betyg: 6/10 (+1)
Placering: 11

10. Ryssland, Anastasia Prikhodko – Mamo
Ryssland lider av post-segersyndromet och har försäkrat sig mot risken att behöva arrangera tävlingen två år i rad. Det här är en riktigt svag låt som, trots att Anastasia verkligen klämmer ur all must och bönar på sina bara knän, inte kommer att hota. Jag dubblar dock betyget utan semiexponering, då det trots allt finns ännu sämre element i omlopp.
Betyg: 2/10 (+1)
Placering: 20

11. Azerbajdzjan, Arash & AySel – Always
Etnoinslaget är för litet och kommer för sent i låten. Den här ordinära radiohitten växte absolut inte med framförandet, som trots all eld saknade just eldighet.
Betyg: 5/10 (-1)
Placering: 10

12. Bosnien-Hercegovina, Regina – Bistra Voda
Här snackar vi växare. Bosniens framträdande kan, tillsammans med Island och Ukraina, ha varit det snyggaste i semin. Inte för att jag brukar bry mig om den biten, men … vilka kostymer! Klassik balkanballad som fuktar ögonvrån.
Betyg: 8/10 (+2)
Placering: 5

13. Moldavien, Nelly Ciobanu – Hora din Moldova
Här kommer en annan favorit som imponerade storligen i semin. Den som inte rycks med i Hora-dansen är förmodligen född utan taktsinne och med en kroniskt grinig attityd till livet. Glöm eventuella tveksamheter jag vädrat tidigare, det här rockar fetetno och charmar fram horan i dig.
Betyg: 8/10 (+2)
Placering: 4

14. Malta, Chiara – What If We
Chiara har redan rott hem såväl en tredje- som en andraplats i Eurovision 98 respektive 05, med i princip samma trista, förlegade ballad. Jag fattar ingenting och kan bara hoppas att förbannelsen bryts tredje gången.
Betyg: 2/10 (-1)
Placering: 12

15. Estland, Urban Symphony – Rändajad
En trollskogsskön modern etnomelodi som är helt fantastisk fram till refrängen, som de första gångerna faller så totalpladask att en potentiell vinnare blir en mellanakt. Men den växer till sig och framförandet är riktigt råvackert.
Betyg: 7/10 (+2)
Placering: 9

16. Danmark, Brinck – Believe Again
Ronan Keating ligger bakom den här överblivna Boyzone-låten. Jag förstår varför de ratade den själva och hoppas att jag inte är ensam om den insikten.
Betyg: 4/10
Placering: 18

17. Tyskland, Alex Swings Oscar Sings! – Miss Kiss Kiss Bang
Det här är i vanlig ”de fyra stora”-ordning pinsamt för hela tävlingen. Det enda raka är förstås att de här länderna får kvala som alla andra, så att de för sin egen skull slipper göra bort sig i finalen år efter år. Skit i sponsorpengarna, jag skulle kunna betala för att slippa detta.
Betyg: 2/10
Placering: 21

18. Turkiet, Hadise – Düm Tek Tek
Hadise gör sig bästa för att porra till det här, men det är helt enkelt för likt tidigare vinnare som Sertab, Ruslana och Elena Paparizou för att inte falla i deras skugga.
Betyg: 6/10 (-1)
Placering: 8

19. Albanien, Kejsi Tola – Carry Me In Your Dreams
Tävlingens allra snyggaste refräng sjungs på ett fantastiskt moget sätt av tävlingens yngsta deltagare. Jag var lite nervös inför semin, men Kejsi satte verkligen det här – de skumma dansarna och den ännu skummare ballerinaklänningen till trots. Lätt att ta till sig, men ändå med en unik och fästande ton.
Betyg: 8/10 (+1)
Placering: 3

20. Norge, Alexander Rybak – Fairytale
Enligt all rim och sans står segerstriden mellan Norge och Ukraina. Av erfarenhet vet man att det alltid kommer en tredje otippad part och blandar sig i, men Alexander kan redan nu kvittera ut en medalj. För ädlaste valör måste han dock höja sig ett snäpp från semin. Det var bara riktigt bra, inte magiskt. Trots detta har låten som sådan växt ytterligare. Norges bästa sedan Jahn Teigens dagar!
Betyg: 8/10 (+1)
Placering: 1

21. Ukraina, Svetlana Loboda – Be My Valentine! (Anti-chrisis Girl)
Den andra storfavoriten imponerade storligen i semin och kommer inte att vika en tum här. Det blir strid in på mållinjen mellan babyface från Norge och betongkrossarbruden från Ukraina. På gränsen till vulgärt, men ”trumsolot” är otroligt eggande. Låten kan man bara inte motstå, om man gillar det där lilla extra. Här blandas pop, etno, techno och rock till ett högst potenshöjande piller.
Betyg: 9/10 (+2)
Placering: 2

22. Rumänien, Elena – The Balkan Girls
Elena gick till final trots ett semiframträdande som lämnade mycket övrigt att önska. Det saknade eld, passion, tryck och tempo. Klisterrefrängen räcker en bit, men inte ända fram.
Betyg: 5/10 (-2)
Placering: 16

23. Storbritannien, Jade Ewen – It's My Time
Som sagt, satsa seriöst som alla andra eller ge upp er eviga immunitet. Patetiskt förlegad och tråkig ballad, som möjligen hade fungerat under 90-talets ESC-kris.
Betyg: 2/10
Placering: 24

24. Finland, Waldo's People – Lose Control
Finlands E-type har en låt som väl lever upp till den svenske kollegans singelstandard. Men här räckte inte körtjejernas kapacitet till i semin. All eld till trots lyckades inte heller showen höja bidraget. Det blir en placering i nedre mellanskikt för Waldo och hans folk.
Betyg: 5/10
Placering: 15

25. Spanien, Soraya – La Noche Es Para Mí (The Night Is For Me)
Spanien är minst bortkomna av de fyra stora, men den här fusketnon kommer att genomskådas och placeras där den hör hemma.
Betyg: 3/10
Placering: 17

 

Inför semifinalerna...
Efter semifinalerna...

 

 

 

 

Teodor

Pappabloggen går in i trotsåldern. Läs här!

På nya äventyr med pappabloggen

Teodor