Årets låtar 2020

Efter ett par års frånvaro är det dags för efterlängtad återkomst för min årslista för låtar. Reglerna är desamma som tidigare, en låt per artist.

Tanken är ju att den här listan ska vara en blandning av schlager, pop, hårdrock och allt däremellan, men jag ser ju att slagsidan är ganska kraftig mot hårdrockshållet, inte minst i den absoluta toppen. Det är helt enkelt där jag har fokuserat mitt intag av ny musik. Det jag lyssnar på ur andra genrer har i regel några år på nacken. Radio har jag inte lyssnat på på närmare 20 år.

Förutom Melodifestivalen och Eurovision Song Contest har jag försökt hålla mig uppdaterad om populärmusiken genom tips från Spotify och den yngre generationen. Jag har i alla fall i Ava Max hittat min första nya favoritartist sedan Lady Gaga. Alltid något…

 1. EnsiferumAndromeda

  Att Ensiferum skulle ta hem även den här kategorin (liksom årets hårdocksalbum för “Thalassic”) var ganska givet. Men frågan var om det skulle vara med den symfoniskt smäktande och episka “Cold Northland (Väinämöinen Part III)” eller med den mer direkt och oemotståndligt klämkäcka “Andromeda”. Det fick bli det sistnämnda. Även “One With the Sea” skulle kunna blanda sig i toppstriden här. Dessa är för övrigt mina tre mest spelade låtar under 2020 (enligt last.fm), med “For Sirens” på femteplats. Ja, ni fattar…
  .
 2. SorcererLamenting of the Innocent

  Det här hade inte Leif Edling Den Store kunnat göra bättre. Det är episk doom om häxbränning när den är som bäst och mest lidelsefullt melodiös.
  .
 3. Primal FearInfinity

  På ett i övrigt halvinspirerat mellanalbum skiner “Infinity” som ett ljus i mörka tider. Det är kort sagt 14 minuters perfektion för den som uppskattar melodiös metal.
  .
 4. TungstenKing of Shadows

  Det här är allt jag önskar i en låt, en melodi som fastnar direkt och en klämmig refräng. Sticker ut rejält på en annars lite grå andraskiva.
  .
 5. Magnus Karlsson’s Free Fall feat. Noora LouhimoQueen of Fire

  Magnus är en gudabenådad låtskrivare, som jag misstänker har ett finger eller två med i “Infinity” också. Här får han dessutom draghjälp av en oerhört vass Noora Louhimo (Battle Beast). Missa för allt i världen inte “Far from Over” (med Tony Martin på sång) heller!
  .
 6. AlestormZombies Ate My Pirate Ship

  Bara titeln säkrar en plats på listan och att låten är bästa piratschlagermetal du kan tänka dig är bara en bonus. Även “Treasure Chest Party Quest” och “Pirate Metal Drinking Crew” är starka kandidater.
  .
 7. HulkoffEnsamvargen

  Hulkoff levererade en del fina bitar på “Pansarfolk”, men “Ensamvargen” står i slutändan som ensam majestät, med sitt karga vemod. Missa dock inte för den sakens skull “Hamingja”, “Uldin” eller “Ingvar”.
  .
 8. StryperEven the Devil Believes

  Stryper är hårdare än någonsin, men den här gången har de inte glömt melodierna på vägen. Det här är en riktig smocka med enkelt riff men fenomenal refräng. Ge även ett öra åt “Do Unto Others”.
  .
 9. Royal HuntSnake Eyes

  “Dystopia” är ett ganska jämnstarkt album, men efter några varv är det den symfoniskt smäktande “Snake Eyes” som sticker ut mest. “The Art of Dying” och “Black Butterflies” är tätt i bakhasorna.
  .
 10. DotterBulletproof

  Dotter skulle ha promenerat hem Melodifestivalen, men något gick snett. Med en ynka tittarpoäng klev The Mamas förbi. Oförklarligt. Nu blev det ändå inget Eurovision Song Contest av kända skäl, så det må vara hänt. Även “Backfire” och “Vintern jag var sexton” är starka utmanare.
  .
 11. VictoriaTears Getting Sober

  Bulgarien har all anledning att sörja att Eurovision Song Contest blev inställt just detta år. OM tävlingen hade blivit av hade Victoria tagit hem Bulgariens första seger – äntligen! Hon låg nämligen i ett utmärkt ytterspår för att kunna köra om Storbritanniens favorit James Newman på upploppet och ta hem hela härligheten. En väldigt soft och vacker låt. Min favorit var hon tveklöst.
  .
 12. Ava MaxTake You to Hell

  Ava har fullkomligt sprutat ur sig hits under 2020. “Kings & Queens” hade varit för uppenbar och “Who’s Laughing Now” har jag nästan hunnit spela sönder. Så “Take You to Hell” får ta fighten här. Titelmässigt hamnar den ju dessutom i lämpligt sällskap.
  .
 13. WolfheartHail of Steel

  Lite hårdare och dystrare igen då. Wolfheart hade många bra kandidater på “Wolves of Karelia”, men “Hail of Steel” drar det längsta strået.
  .
 14. DynaztyWaterfall

  Ett annat gäng med gott om utmanare är Dynazty. Här kan jag även rekommendera “Presence of Mind” och “From Sound to Silence”, för att nämna ett par. Men “Waterfall” är schlagerrock när den är som bäst.
  .
 15. HeatHeaven Must Have Won an Angel

  Heat var inte lika övertygande på albumsidan, men hade en desto högre topp i den här klämkäcka biten schlagerdängan.
  .
 16. StarmenStay the Night

  En klassiskt komponerad men smått briljant powerballad, med grym känsla och fin text.
  .
 17. AgnesFingers Crossed

  Jo, men lite populärmusik snappar jag upp ändå, emellanåt. Piffig popdänga med säkra Agnes, kort och gott. Missa inte heller Agnes fantastiska liveversion av “It Must Have Been Love”, från hyllningen till Marie Fredriksson.
  .
 18. Arilena AraShaj

  Fantastisk ballad på engelska, fenomenal på albanska. Växte stadigt under Eurovision-inlyssningen (som förstås var lite avslagen i år i avsaknad av tävling, men dock).
  .
 19. ScarletObey the Queen

  Kompromisslöst, taktfast och tungt. Ett manifest. Lite ojämn debut i övrigt, men håll utkik efter Scarlet framöver!
  .
 20. Dark TranquillityEmpires Lost to Time

  “Moment” blev en lätt besvikelse, men så sakta smög sig “Empires Lost to Time” fram som en melankolisk koloss.
  .
 21. Prins Svart feat. Håkan HemlinHär finns bara jag

  Så fullkomligt briljant att plocka in gamle Nordman-Håkan på just den här låten. Gungigt värre.

  … och några till:

 22. Malou PrytzBallerina
 23. FirewindWelcome to the Empire
 24. Athena ManoukianChains on You
 25. MajesticaGhost of Christmas Past
 26. LionheartBehind the Wall
 27. Hank Von Hell – Am I Wrong?
 28. Rhys – Better Break My Heart
 29. Black PaisleyWithout Us
 30. Hanna FermBrave
 31. The Lightbringer Of SwedenShadows of the Night
 32. RoxetteLet Your Heart Dance With Me
 33. TorchAll Metal, No Rust
 34. The WaymakerKingdom of Heaven
 35. The Night Flight OrchestraIf Tonight Is Our Only Chance
 36. Ben & TanYes
 37. Hooverphonic – Release Me
 38. One DesireThrough the Fire
 39. ThundermotherDog From Hell

Hela listan på Spotify.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.