Snabbguide till Superhelgen

Nu är det dags för Tyskland, Moldavien, Estland, Danmark och Litauen att välja sina bidrag till Eurovision Song Contest. Här kommer den enda guide du behöver för att snabbt sätta dig in i opinionsläget.

Schema

Fredag 16 februari

22.20-00.20 Das Deutsche Finale (Tyskland) – Livestream

Lördag 17 februari

18.00-21.00 Etapa Națională (Moldavien) – Livestream
18.30-22.05 Eesti Laul (Estland) – Livestream
20.00-22.15 Melodi Grand Prix (Danmark) – Livestream
20.00-23.00 Eurovizija.LT (Litauen) – Livestream

Snabbguiden till Das Deutsche Finale

Tyskland vann visserligen med Lena så sent som 2010, men kan inte med den godaste av vilja anses ha tagit detta på allvar sedan minst 30 år. Inte desto mindre finns det ett par låtar som hade kunnat hjälpa dem att undvika den så förhatliga sistaplatsen i Eurovision-finalen (dit de som vanligt har köpt sig en plats) i år.

De flesta verkar överens om att det kommer att stå mellan Ryk och Bodine Monet, där Ryk är förhandsfavoriten. Men missa inte Marie Reims härliga 80-talsschlager! Jag hoppas att Monet kan skrälla.

Favoriten

Utmanaren

Guilty pleasure

WTF?

Snabbguiden till Etapa Națională

Moldavien är historiskt sett ett av mina favoritländer i Eurovision, men i år ser det tunt ut. I brist på bättre lutar det åt en komfortabel seger för återvändande Natalia Barbu, som tävlade i Eurovision redan 2007 med “Fight”. Men “In the Middle” har tyvärr inte alls samma energi och slagkraft. Så jag håller en halv tumme för att Valeria Pasha eller Iulia Teleuca kan skrälla. Ingen av dessa lär dock vara finalmaterial i Eurovision.

Favoriten

Utmanarna

Snabbguiden till Eesti Laul

Jag antar att man måste vara est för att förstå sig på finessen med storfavoriten 5miinust & Puuluup, ett melodilöst mischmasch av hiphop, etno, dans och humor(?). Så jag håller tummarna för metalcore-Ollie, som har bra drag i “My Friend” eller mer skönsjungande Daniel Levi i stället!

Favoriten

Utmanarna

Dark horse

Snabbguiden till Melodi Grand Prix (Danmark)

Danmark har haft svårt att nå finalen i Eurovision på senare år. Senast var 2019. I år finns det definitivt förutsättningar att bryta den trenden med hjälp av favoriten Saba och utmanarna Aura Dione och RoseeLu. Det kan bli en spännande strid mellan de danska schlagerdrottningarna. Eller kan rent av Basim blanda sig i medaljstriden med snyggpoppiga “Johnny”?

Favoriten

Utmanarna

Dark horse

Snabbguiden till Eurovizija.LT

Det ser ut att bli en defilering till seger för Silvester Belt i Litauen. Själv har jag svårt att hitta storheten i klubblåten “Luktelk”. Men i bakgrunden lurar veteranerna i The Roop, som skulle ha deltagit i inställda Eurovision 2020 med “On Fire” och återkom 2021 med “Discoteque”. Själv lägger jag mina sympatier på Monika Marijas vackra “Unlove You Starting Tomorrow” i stället.

Favoriten

Utmanarna

Dark horse

Comic relief

Ha en mysig helg!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.