Snabbguide till Superlördag 2

Nu är det dags för Finland, Lettland och Italien att välja sina bidrag till Eurovision Song Contest. Här kommer den enda guide du behöver för att snabbt sätta dig in i opinionsläget.

Schema

20.00-22.00 Final i UMK (Finland) – Livestream 
20.10-22.30 Final i Supernova (Lettland) – Livestream
20.45-02.00 Final i Sanremo (Italien) – Livestream

Snabbguiden till UMK

Kvällens första prioritet är förstås att Sara Siipola tar sig till Eurovision, där hon definitivt har en medaljchans med sin “Paskana”. Den har redan ett starkt stöd runt om i Europa och kan till och med utmana Ukraina om segern. Men konkurrensen är hård, inte minst från Cyan Kicks. Missa inte heller Günthers nördiga kusin Windows95man.

Favoriten

Utmanaren

Dark horse

Comic relief

Snabbguide till Supernova

Lettland? Det finns bara en möjlig utgång här: Dons! Men “The Cat’s Song” kan vara bland det skummaste du har sett.

Favoriten

Comic relief

Snabbguide till Sanremo

Kvällens andra prioritet är att vi slipper Geolier som representant för Italien. Här finns pärlor som Angelina Mango och Annalisa, som de flesta Eurovision-fans ser som strålande val (själv sällar jag mig till Angelina-falangen). Men det italienska folket är hårdnackade Geolier-fans, av anledningar som ingen utomstående begriper (något om napolitansk dialekt och härkomst). Han hade kommit tvärsist i Eurovision-finalen (dit Italien har köpt sig en friplats som vanligt), men Sanremo är en egen värld, som inte låter sig påverkas av omvärlden och petitesser som Eurovision.

Juryn å sin sida har snöat in på Loredana Berté… I bakhasorna skuggar även tvåfaldige vinnaren Mahmood, som fortfarande är vida populär bland Eurovision-fansen och Irama. Även tidigare vinnarna Diodato, Il Volo och Emma deltar, men utan att tillhöra toppstriden.

Sanremo är en utdragen historia, som har kört på ända sedan i tisdags, varje kväll och med en komplicerad urvalsprocess med flera röstningsomgångar, fördelade på jurygrupper, journalister och telefonröster. Det gör det extra oförutsägbart, utöver det italienska lynnet. Förbered dig på en lång natt om du ska följa detta till slutet.

Favoriten

Utmanaren

Utmanaren 2

Dark horse

Dark horse 2

Dark horse 3

Ha en mysig afton!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.