Bulgarien i Eurovision 2005-2022

Som ett led i bearbetningen över att Eurovision Song Contest 2020 är inställt kommer jag att sakta men säkert gå igenom mina favoriter i historien, land för land. Fjärde land ut blir ett färskt deltagarland och mina favoriter på senare år, Bulgarien.

Bulgarien är ett “ungt” land i Eurovision. De debuterade så sent som 2005 och har än så länge bara deltagit 14 gånger, varför jag utan vidare kan redovisa samtliga bidrag i min lista. Och tro mig, samtliga är värda att redovisas. Bulgarien har presterat några av de sämsta, märkligaste, mest originella och sedermera bästa bidragen i tävlingens historia.

På senare år har de växt ut till en pålitlig outsider, som legat i toppen eller strax under och utmanat – utan att än ha lyckats ta hem en seger. Faktiskt har de fyra gånger (men inte år, eftersom de inte var med 2019) i rad har tillhört min personliga topp-tre.

 1. 2016 Poli GenovaIf Love Was a Crime, 4 – 307 (placering – poäng)
  Plötsligt händer det. Du scoutar låtar och artister fram- och baklänges i studio-, liveversioner och på genrep, du tippar och analyserar. Är ganska säker på din sak. Och så kommer någon och ställer allt på ända genom att plötsligt göra ett helt magiskt framträdande i semifinalen. Skjuter upp som en raket på alla oddslistor och sällar sig till dina och hela Europas favoriter. Poli gjorde det, med den här medryckande poplåten. Vi föll. En vecka till och hon hade vunnit…
 2. 2017 Kristian Kostov – Beautiful Mess, 2 – 615
  Den unge, späde Kristian står för ett av Eurovision-historiens mest känsloladdade framträdanden och låten är ett väldigt tjusigt balladhantverk. Silverplatsen är Bulgariens bästa placering, hittills, och enda “medalj”. Men han fick dessvärre ge sig mot Portugals torre Salvador Sobral.
 3. 2020 VictoriaTears Getting Sober, inställt
  Bulgarien har all anledning att sörja att Eurovision blev inställt just detta år. Victoria låg nämligen i ett utmärkt ytterspår för att kunna köra om Storbritannien på upploppet och ta hem hela härligheten. En väldigt soft och vacker låt. Hade den fått tävla hade den sannolikt nått förstaplatsen här också. Men det är svårt att fullt ut bedöma hur det här i slutändan hade gjort sig på scenen utifrån en video-/studioversion.
 4. 2018 EquinoxBones, 14 – 166
  Jag trodde mer på den här låten. För mig var den given på topp-tre, men dit blev det långt till slut. Det är störtskön soulpop, med en fängslande melodi och flera starka röster. Kanske fick Equinox inte fullt ut fram magin i liveframträdandet.
 5. 2021 VictoriaGrowing Up Is Getting Old, 11 – 170
  Med “Tears Getting Sober” låg Victoria bra till för att skrällvinna 2020, men då ställdes tävlingen in. “Growing Up Is Getting Old” är inte riktigt lika sprakande, men fortfarande väldigt fin och borde ha tagit en plats på topp-tio. Victoria är otroligt säker med sin spröda röst och numret är väldigt snyggt, där hon “flyter” på ett oidentifierat objekt i ett rött hav, med fallande snö i bakgrunden.
 6. 2007 Elitsa & StoyanWater, 5 – 157
  På tredje försöket lossnade det rejält för Bulgarien. Efter ett par trista ballader satsade man på Elitsa & Stoyans märkliga och mäktiga blandning av techno, etno och diverse trumsolon. Innovativt och ösigt, mer än bra.
 7. 2011 Poli Genova – Na inat/На инат, 12 – 48
  Smårockig låt som aldrig riktigt lyfter. Poli gör revolution mot den bulgariska Eurovision-traditionen och sjunger rent och starkt. Hon skulle få ut sin fullständiga potential fem år senare.
 8. 2022 Intelligent Music Project – Intention, ut i semifinal: 16 – 29
  När Måneskin vann året innan var det på en överlägsen rockattityd. Det finns inte ett spår av detta i Intelligent Music Project, som är ett gäng gubbar som rockar så där lagom “farligt”, för alla 50+ som minns Totos glansdagar och drömmer om nästa Dokken-släpp.
 9. 2012 Sofi Marinova – Love Unlimited, 11 – 45
  Slött technobeat med flåsig jojksång. Kanske minst minnesvärt av samtliga bulgariska bidrag.
 10. 2010 MiroAngel si ti/Ангел си ти, 15 – 19
  Stöddig sångare, dansare med änglavingar och eurodisco med refrängen “Åå-åå-åååå-åå-åå-åå-åååå-åå”.
 11. 2013 Elitsa & Stoyan – Samo shampioni/Само шампиони, 12 – 45
  Elitsa & Stoyan lyckades inte alls upprepa succén från 2007. Konceptet är detsamma med techno och en massa trummor, kombinerat med diverse etnoinslag, såsom en säckpipespelande hiphoppare. På pappret klockrent, men det låter helt enkelt inte bra och Elitsas gnälliga röst blir bara jobbig. Ändå en anmärkningsvärt hög placering i finalen. Efter det här gick dock luften ur bulgarerna för ett par år. Men 2016 gjorde de en pånyttfödd comeback.
 12. 2006 Mariana Popova – Let Me Cry, 17 – 36
  Andra året blev inte samma katastrof som det första, men det här är inte heller kul alls. En riktigt trött ballad.
 13. 2009 Krassimir Avramov – Illusion, 16 – 7
  Den falsettsjungande Krassimir föreställer någon sorts medeltida adelsman i mantel, som omger sig av ett gäng dansande kulörta troll, varav ett par på styltor. Låten är en dussindisco så banal att Alcazar inte hade tagit i den med tång. Lägg till gapig falsksång på det.
 14. 2008 Deep Zone & BalthazarDJ, Take Me Away, ut i semifinal: 11 – 56
  Absolut sevärt på grund av sin särprägel. Här har vi ett långt technointro med några elektroniska gitarrliknande instrument, sedan kommer en Janne Schaffer-kopia i solglasögon med en vanlig elgitarr och drar ett reggae-riff innan en pinuppa med plymer börjar falsksjunga en repetitiv ramsa. Lägg till lite breakdance och brinnande DJ-bord, så förstår ni att inget lämnades åt slumpen. Förutom själva låten då…
 15. 2005 KaffeLorraine, semifinal: 19 – 49
  Det började inte så bra. Debuten med soulblasket “Lorraine” är bland det sömnigaste vi har hört i Eurovision någonsin. Har du svårt att somna – sätt på Kaffe!

Övriga genomgångar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.