Det finns bara krig – och moralpanik

Raubtier har över en natt blivit det nya objektet för moralpanik, efter att gangsterrappen har haft ledartröjan ett tag. Så här resonerar jag om det. (Texten är uppdaterad i grönt.)

Eftersom en bandmedlem har ett förhållande med en nybliven minister anses hon nu ansvarig för bandets texter, andra medlemmars eventuella politiska åsikter och inredningen i deras replokal.

Bandet beskrivs någonstans mellan “nationalistiskt” och “högerextremt”, med tunga “bevis” som att många högerextrema gillar att lyssna på dem.

Ett annat “bevis” är enligt Expressen att bandet i låten “Världsherravälde” vill störta P3, MTV och ZTV, precis som högerextrema vill tysta fri media. Att det handlar om att de inte spelar (spelade) tillräckligt mycket (om någon alls) hårdrock i sina kanaler är det ingen som verkar koppla.

För protokollets skull ska det förtydligas för den som inte är insatt: Raubtier är alltså inte något obskyrt vit makt-band med heilande fans (eller medlemmar), vilket Expressen vill få det att verka som, utan ett väletablerat industrimetalband i den breda mitten av svensk hårdrock, med delvis ekivoka texter. De har spelat på i stort sett alla stora rockfestivaler i landet och deras fans är vilken svennebanan som helst, sannolikt med alla politiska åskådningar på skalan. Alla gillar förstås inte deras musik (vilket är märkligt, men sant) men deras texter är inte kontroversiella i den kontext de verkar i. Dock går de uppenbarligen att använda som politiskt slagträ.

“Pär Hulkoff är ett musikaliskt geni”, skrev jag nyligen i en recension i Sweden Rock Magazine. Precis så enkelt är det. Han har en osviklig förmåga att kombinera råbarkad industrimetal, grötig sång och taggtrådsriff med smäktande melodier, folkmusik och poetiskt underfundiga texter.

Texterna handlar om krig, terror, vapen, kamphundar, jakt, vildmarksliv, kamouflagebyxor, sprit, glesbygdens hämnd mot den styrande eliten, ensamma galningar som bunkrar för apokalypsen eller flyr upp i bergen för att desperat försvara sin frihet till den sista blodsdroppen, bister kyla, brustna hjärtan och självmord. Ja, som vilket hårdrocksband som helst alltså – fast på svenska. Hulkoffs andra band, Hulkoff, tar upp fornnordisk historia och mytologi (bara det naturligtvis ett “bevis” på högerextremism)…

Ska vi gå djupare in på saken än så har jag naturligtvis skärskådat bandets texter under 12 år och tycker personligen att de var bättre förr, när det var mer av krig, terror och död och mindre av den mer uttalade samhällskritik som i sin mer dystopiska form påminner väl mycket om den “sverigedemokratiska” världsbilden att allt är på väg åt helvete och det är den styrande elitens fel, som jag personligen har svårt för.

Jag brukar inte kommentera bands texter i mina recensioner (det hade snabbt blivit ohållbart när jag som kristen ska bedöma black metal-band som i princip vill halshugga mig och korsfästa mina kvarlevor på en kyrkport), men gjorde faktiskt ett undantag för just Raubtier senast (Sweden Rock Magazine #4 2019):

“Texterna följer en rak linje från debutens snillrika men karga hårdhetsideal till att nu vara väl dystopiska och samhällskritiska. Jag saknar gamla ”glada” Raubtier i den bemärkelsen.”

Vad gäller Pär Hulkoffs politiska åsikter vet jag inget. Det går naturligtvis att tolka in en hel del i hans texter. Han är sannolikt ingen anhängare av globalism, den styrande eliten i Stockholm, veganism, pacifism, jaktförbud eller vapenkontroll. En ganska typisk republikan, om han hade varit amerikan. “Här ute är viljan hård och nacken röd”, som han själv beskriver det i “Rebeller”. Han röstar förmodligen inte på S, MP eller C. Huruvida han är nationalist eller inte går inte att tolka in däremot, om man inte har en agenda där etiketter ska klistras på folk genom association.

Egentligen står Raubtier och Hulkoff för allt jag inte är. Jag hatar hundar. Jag jagar inte. Jag är en stadsbo och övertygad globalist. Jag dricker inte sprit. Jag har förvisso genomgått militärtjänst, men undviker gärna krig – och kamouflagebyxor på lokal. Jag är kristen. Jag äter hellre fisk än blodigt kött. Jag kör helst inte bil. Jag är helt enkelt inte särskilt macho. Jag hade förmodligen inte överlevt en dag i vildmarken.

Men jag står upp för allas rätt att vara som de är och uttrycka sig genom konst och musik. Jag älskar kontraster och olikheter. Jag tror på möten och acceptans mellan människor, inte polarisering och demonisering.

Raubtier är för närvarande på plats 9 på mina mest lyssnade band genom tiderna (det vill säga sedan 2006, när jag började skrobbla på last.fm) och Hulkoff på samma plats för lyssningar under 2021. Jag har följt Raubtier sedan debuten Det finns bara krig (2009) och bland annat sett dem live 8 gånger. Mest minnesvärt kvällen innan min son föddes på The Tivoli en kylig oktoberkväll 2012.

Det har inte gjort mig ett dugg mer högerextrem, nationalistisk, patriotisk, asadyrkande eller ens macho. Precis som jag hade kunnat lyssna på gangsterrap utan att bli gängkriminell (om jag nu hade tilltalats av musiken). Eller titta på Raskens utan att bli kommunist. Däremot har jag lärt mig en del om historia, mytologi, landsbygdens mentalitet, blodtörstiga hundraser och vapenslag.

Vill du ha en poäng med den här texten? Det finns ingen. Lyssna på vilken musik du vill. Var trygg i dina egna värderingar. Var gärna ett föredöme för andra, men säg inte vad andra ska tycka, tänka, tro på eller lyssna på. Kleta inte din moral på andra. Sluta få panik över kultur och konst. Det finns tillräckligt mycket riktig ondska i världen, utan att du behöver gå på allt som provocerar din världsidyll.

Topp 39 med Raubtier och Hulkoff (Spotify)

 1. Raubtier – Det finns bara krig
 2. Raubtier – Skriet från vildmarken
 3. Raubtier – Änglar
 4. Hulkoff – Einherjr
 5. Raubtier – Den sista kulan
 6. Raubtier – Låt napalmen regna
 7. Hulkoff – Till Valhall
 8. Hulkoff – Jörmungand
 9. Raubtier – Dobermann
 10. Hulkoff – Ensamvargen
 11. Raubtier – Polarvargen
 12. Raubtier – Lejonhjärta
 13. Raubtier – Sveriges elit
 14. Raubtier – Världsherravälde
 15. Raubtier – En hjältes väg
 16. Raubtier – Bothniablod
 17. Raubtier – Dit vinden bär
 18. Raubtier – Hjärteblod
 19. Raubtier – Förgätmigej
 20. Raubtier – Allt förlorat
 21. Raubtier – Kamouflage
 22. Raubtier – Qaqortoq
 23. Raubtier – Leviatan
 24. Raubtier – Från min kalla döda hand
 25. Raubtier – Bunkern
 26. Raubtier – Innan löven faller
 27. Raubtier – Lebensgefahr
 28. Raubtier – Pansarmarsch
 29. Raubtier – Dieseldöden
 30. Hulkoff – Hamingja
 31. Hulkoff – Hardradi
 32. Hulkoff – Ingvar
 33. Hulkoff – Faravid
 34. Raubtier – Kamphund
 35. Hulkoff – Today We Hunt
 36. Hulkoff – Uldin
 37. Raubtier – Opus magni
 38. Raubtier – Flugornas herre
 39. Hulkoff – Aegishjalmr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.