Årets låtar 2023

Det här är som vanligt årslistan som ger dig det bästa av de bästa, från tuggummipop till black metal.

Den här gången är jag ovanligt nöjd med bredden och djupet på listan över årets låtar. Här finns något för alla, och allt för mig.

Regeln för listan är en låt per artist. Låten i fråga ska ha släppts som singel eller på ett album under 2023.

 1. KäärijäCha Cha Cha
  Europa är inte längre delat i Öst och Väst, utan i Team Loreen och Team Käärijä. Bataljen mellan storfavoriterna i Eurovision Song Contest blev legendarisk, där Kung Käärijä luggade självaste drottning Loreen på tittarnas hjärtan och röster, men ändå fick se sig besegrad i slutändan. När året ska summeras går det inte att bortse från att Käärijä satte en enorm prägel och levde han kvar resten av året, varje gång man behövde en oförfalskad och enkel energikick. Man blir lika taggad varje gång introt tuggar igång. Överlägset mest streamad i hemmet.
 2. Ava MaxDancing’s Done
  Vi fortsätter på danstemat med drottningen av tuggummipop, som blev lite så där pretentiöst tråkigare på sin andra skiva som alla hennes likar tyvärr blir. Men det här är inte desto mindre en fulländad dänga som gått varm under året.
 3. Imagine DragonsChildren of the Sky
  Den dök upp sent i mitt medvetande, men den satte sig i respekt direkt och kniper en tredjeplats på en därmed historisk lista, där ingen hårdrockslåt finns med på medaljplats.
 4. Wig WamOut of the Dark
  Norrmännen har sladdat lite på senare år, men är nu tillbaka starkare än någonsin. “Out of the Dark” kan rent av utmana Eurovision-klassikern “In My Dreams” som deras slagkraftigaste refräng. Och då är ändå “Forevermore” med där och nosar också.
 5. EclipseThe Hardest Part Is Losing You
  Erik Mårtensson är en hitmaskin. Sett till låtskrivandet borde Eclipse vara ett av Sveriges största band, men de kommer lite i fel tid i fel genre.
 6. Def LeppardToo Late for Love
  Kan man ta med en 40 år gammal låt på listan? Självklart, om den är helt omarrangerad med symfoniorkester, nyinspelad och släppt 2023. “Too Late for Love” är redan i original förmodligen Def Leppards bästa låt genom tiderna. Här får den ett nytt liv.
 7. KalmahHome Sweet Hell
  Dags för något hårdare. När Ensiferum, Amon Amarth, Arch Enemy, Dark Tranquillty och Amorphis alla är mellan skivsläpp får Kalmah representera den melodiösa dödsmetallen på årets lista med den här oemotståndliga trudelutten.
 8. BloodboundOdin’s Prayer
  Priset till Året power metal-dänga går utan tvekan till Bloodbound. Frågan var snarare om det skulle gå till “Tales from the North”, “Odin’s Prayer”, “Drink With the Gods” eller “Stake My Claims”.
 9. JerusalemHär står jag
  Efter 13 långa år är Jerusalem tillbaka i skivdiskarna och det i närmast gammalt gott slag. “Här står jag” är lovsången som följer i samma anda som “Kom till mej” och “Bara hos dej”. Men missa inte heller en pärla som “Pionjär (Sons of Thunder)”.
 10. Baby LasagnaDon’t Hate Yourself, But Don’t Love Yourself Too Much
  Den här killen kommer att gå långt: Kom ihåg var ni (eventuellt) hörde det först! Han har bara släppt tre låtar, men alla är geniala. Om Eurovision-fansen får som de vill kommer vi snart att se honom representera Kroatien i Eurovision Song Contest med “Rim Tim Tagi Dim”. Missa inte heller “IG Boy”…
 11. Athena ManoukianGone
  Enkel men snygg hit från Armeniens grekiska popdrottning, som funnits med på radarn sedan den inställda Eurovision-tävlingen 2020.
 12. CrowneVictorious
  Receptet är välbeprövat, men fortfarande lika effektivt. Det här är en hit, från en stark platta där en handfull låtar är i nästan samma klass.
 13. Primal FearTheir Gods Have Failed
  Primal Fear vet hur man gör slagkraftig metal utan krusiduller. Jag hade lika gärna kunnat ta “Cancel Culture” till listan, men “Their Gods Have Failed” vann på upploppet.
 14. Beyond The BlackWide Awake
  En riktig kraftballad i samma anda som Within Temptation och Amaranthe, från en stark platta.
 15. Rival SonsDarkside
  På den utomordentliga “Darkfighter” finns en handfull kandidater, men “Darkside” har en dramatisk dimension till.
 16. SorcererMorning Star
  Även “Reign of the Reaper” erbjuder en rad alternativ till listan, men bland långsam doom metal sticker den aningen rappare öppnaren “Morning Star” ut lite extra.
 17. Loreen – Tattoo
  Är jag taskig mot Eurovision-drottningen Loreen nu? Nä. Hennes framträdande i Eurovision Song Contest var magiskt och segern välförtjänt, men låten i sig är mellanmjölk utan Loreens stjärnglans och inget jag lyssnat särskilt mycket på under resten av året.
 18. Noa Kirel – Unicorn
  Lite i skuggan av toppduon tog Noa Kirel hem bronset i Eurovison Song Contest, med sin hyfsat originella och oförutsägbara popdänga.
 19. Electric BoysMissed Her By a Minute
  En sorglig historia, utan att för den sakens skull trilla ned i något balladträsk.
 20. Myrath – Heroes
  Tunisierna visar gång på gång sin förmåga att skriva melodiösa dängor, med etnisk krydda. “Heroes” kommer på albumet “Karma”, som släpps i dagarna, men som singel har den haft tid att förgylla 2023 och det finns låtar även till listan för 2024…
 21. Narnia – Ghost Town
  Redan när Narnia livedebuterade “Ghost Town” på Sweden Rock 2022 framträdde låtens potential. När den sedan kom ut först som singel och sedan på albumet med samma namn under 2023 befäste den sin position som en riktigt kraftfull bit.
 22. Immortal – Wargod
  Lite black metal på det, för balansens skull? Årets BM-hit står den norska veteranen Harald “Demonaz” Nævdal och hans Immortal för. Framgångsfaktorn är väl att låten i fråga egentligen inte är så mycket black metal som reguljär heavy metal.
 23. The Lightbringer Of Sweden – Heroes of the Past
  Skivan “The New World Order” placerade sig högt på min hårdrocksalbumlista på sin jämnhet. Det går att plocka i stort sett vilket spår som helst därifrån, men refrängen i “Heroes of the Past” är föredömligt utsökt.
 24. Twilight Force – At the Heart of Wintervale
  Liksom The Lightbringer Of Sweden gjorde Twilight Force ett jämnstarkt album, med samma titel som den här smakfulla power metal-låten. Här finns all krydda du behöver i syntmelodi, dubbeltramp och melodisk falsettsång.
 25. Nattsjäl – Höstmåne
  Jag minns inte ens hur Nattsjäl smög sig in i mitt medvetande. Det är många låtar som är ganska meckig black metal, en bit från min kopp te, men den vackra “Höstmåne” skiner som en sol.
 26. ScarletKill Me Another Day
  Scarlet står för en blandning av tung, originell, attitydstinn och småful industrimetal och här har hon fått till en riktigt smaskig refräng.
 27. OverkillGoin’ Home
  Gammal är äldst. Overkill har harvat på i 40 år och aldrig riktigt fått kredd för att de är bättre låtskrivare än någonsin, här manifesterat i “Goin’ Home”.
 28. Marco Mengoni – Due Vite
  En fjärdeplats blev det i Eurovision för den här klassiskt italienska balladen. Det var en av de första låtarna i fältet jag fastnade för och en av dem som blivit kvar längst.
 29. Flames Of Fire – The King Will Return
  Christian Liljegren lyckas smyga in två bidrag på årets lista, genom dubbelsläpp med Narnia och Flames Of Fire.
 30. Die Oberherren – Guns and Pills
  Skivan i stort var inte i närheten av den andra årslistan, men ibland finns det lyckopiller även i en mer anonym omgivning och det är sannerligen “Guns and Pills”.
 31. Vandenberg – Baby You’ve Changed
  En klassisk rocklåt i den vuxnare klassen, där Mats Levén briljerar som sångare.
 32. Alika – Bridges
  Röststarka Alika knep en överraskande åttondeplats i Eurovision-finalen med den här starka men avskalade balladen.
 33. EnforcerNostalgia
  Enforcers smak för retrometal och jag har inte precis varit i en symbios genom åren, men när de går utanför ramarna och gör de en av årets bästa melankoliska rocklåtar så gör de – inget att snacka om.
 34. Miracle Of Sound – Skal
  Folkrock med fornnordiskt tema och allsångsvänlighet, ett givet vinstrecept för den irländska mångkonstnären Gavin Dunne.
 35. DotterNo Rome for Love
  Dotter släpper bara hits. Det ställer höga förväntningar på hennes kommande fjärde bidrag i Melodifestivalen.
 36. La ZarraEvidemment
  Det blev närmast fiasko i Eurovision för den franska divan La Zarra, men “Evidemment” är likväl en av de låtar som jag återkommit oftast till under året.
 37. LaurellSober
  Det blev ingen final i Melodifestivalen för Laurell. Inte ens nära Andra chansen, faktiskt. Skandal! Efter “Tattoo” den klart slagkraftigaste poplåten i fältet.
 38. Arilena AraI’m Sorry
  Jag har följt Arilena sedan hon skulle ha representerat Albanien i det inställda Eurovision 2020, med den fantastiska balladen “Shaj”. Det har betalat sig i bland annat den här tjusiga melankolipopen.
 39. Systur – Furðuverur
  De isländska systrarna växte fram till personliga favoriter så sent som på finalkvällen i Eurovision Song Contest 2022. Här följer de upp det med ännu en skönt svalkande systersång.
 40. Maja FrancisSaturn
  Nordvästra Skånes stolthet fortsätter att leverera med hög lägstanivå. En singel blev det bara 2023, men det räckte ju gott, när den är så här bra.
 41. Miley CyrusUsed to Be Young
  “Flowers” i all ära. Bästa låten på Miley Cyrus “Endless Summer Vacation” är denna, där hon gör upp med sina ungdomssynder.
 42. Alessandra – Queen of Kings
  Alessandra kom femma i Eurovision Song Contest med den här energiska popdängan.
  Därmed har vi unikt nog hela topp-fem från Liverpool på listan!
 43. Iru – Echo
  Iru missade Eurovision-finalen med god marginal, men hennes dramatiska etnopop har likväl levt kvar på min favoritlista.
 44. Andrew LambrouBreak a Broken Heart
  Svenskskriven generisk Eurovision-pop. Och så lätt att falla för likväl.
 45. Mia Nicolai & Dion CooperBurning Daylight
  Den här avskalade nederländska duetten var inte ens nära Eurovision-final, men det spelar förstås ingen som helst roll på den här listan. En bra låt, kort och gott.
 46. Magnus Karlsson’s Free Fall & Alexander StrandellHunt the Flame
  Magnus Karlsson är en mycket begåvad låtskrivare, som sällan syns själv i rampljuset, utan låter andra framföra sina alster. Men emellanåt släpper han skivor med sitt Free Fall. Den här gången ingen höjdare i det stora hela – med ett givet undantag, ihop med Alexander Strandell från Art Nation.
 47. U.D.O.Touchdown
  Skivan med samma titel är inte någon av U.D.O:s främsta, men titellåten är fräsig metal.
 48. HulkoffDragon Tattoo
  “Hersir” är inte Hulkoffs största stund men så klart finns det guldkorn med skarpa refränger. Listans andra tatueringslåt, alltså.
 49. MajestyAge of Glory
  Majesty tar farväl och lägger av (för andra gången) med flaggan i topp. “Age of Glory” har helt enkelt en obönhörlig refräng.
 50. Kamelot – Nightsky
  Även en tråkig platta som Kamelots “The Awakening” kan förstås innehålla undantag, som den alldeles lysande “Nightsky”.
 51. Remo ForrerWatergun
  Ännu en Eurovision-låt (rekord?). Egentligen gillar jag ju inte låtar om fred på jorden, men “Watergun” är fin.
 52. KuselofteEn jävel på att ragga bil
  Lite EPA-dunk på det? Ja tack! Ledmotiv till TV-serien “Pilsnerraggarna” från svensktrakterna i Österbotten (rekommenderas, om inte annat så för den sköna dialekten).
 53. PowerwolfAltairs on Fire
  Självklart måste Powerwolf representeras på årets lista. “Sainted by the Storm” och “My Will Be Done” släpptes ju som singlar redan 2022, så det får bli “Altairs on Fire” som representerar styrkebeskedet av överblivna låtar, “Interludium”.
 54. TribulationHamartia
  Från EP:n med samma namn hämtar vi den här smäktande midtempodängan, som läggs till en stark rad i samma anda från mästarna av melankolisk metal, Tribulation.
 55. Tomas Andersson WijSorgsna sånger gör mig glad
  Så sant som det är sagt. Du blir glad av den här finstämda biten.
 56. Saga LudvigssonDon’t Ever Be the Same
  Jag har inte följt Idol på snart 20 år, men jag har noterat att finalisten Saga har begåvats med en käck låt i alla fall.
 57. KeiinoInsomnia
  Vi hoppas nu alla förstås att Keiino åter väljs ut att representera Norge i Eurovision 2024, men till dess kan vi avnjuta den här (som alltid) superduperdängan från trion.
 58. Emotional FireWill You Be There
  Det hade kunnat var en Heart-låt från 80-talet, men Emotional Fire är ett nytt svenskt melodic rock-hopp.
 59. Miriam Bryant & Veronica MaggioUnder någon ny
  Bland det bästa vi kan mönstra i kvinnlig duettväg i Sverige och resultatet kan inte sägas vara annat än uppfyllda förväntningar.

Här hittar du hela spellistan på Spotify, med några bonuslåtar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.