Final i Melodifestivalen 2020

Så här bra är bidragen i Melodifestivalens final 2020.

Som vanligt har Melodifestivalens deltävlingar mest uppmärksammats av de klimatförnekande surgubbarna som hatar den. Men nu är det final och då är det dags att sprida lite kärlek.

Andra chansen var ingen höjdare i år. Det är bara Malou Prytz jag saknar därifrån. Hon hade gärna fått ta Paul Reys plats. Det var annars helt rätt låtar som åkte ut direkt i deltävlingarna. Och de som borde gå till final har gått till final – och några till.

Annars ser det ut att bli damernas år i år. Det kan väl vara på tiden efter fem raka herrsegrar: Måns Zelmerlöw, Frans, Robin Bengtsson, Benjamin Ingrosso och John Lundvik. Senaste kvinna att vinna var alltså Sanna Nielsen 2014…

1. Victor CroneTroubled Waters
Crone är den enda mannen som kan utmana om medaljplatserna. Låten är okej, men lätt tjatig och väl lättviktig. Bidraget bär för stora likheter med både Crones egen låt “Storm”, från Eurovision 2019 (för Estland) och Johns Lundviks gospelosande Melodifestivalvinnare från samma år för att kännas spännande.

2. Paul ReyTalking in My Sleep
Paul Rey är egentligen mycket bättre än sin låt. Framförallt refrängen är ett lätt antiklimax. Lurig att placera, men bör hamna i mitten någonstans.

3. The MamasMove
Nej, nej, nej. Jag gillar det inte! Gospel är helt enkelt inte min tekopp och jag hade egentligen svårt för The Mamas flåshurtiga körande redan i fjolårets segerbidrag med John Lundvik. Men den tippas bli farlig. Vinner den ska jag lyssna på “Samba sambero” på repeat hela södagen som självspäkning!

4. MohombiWinners
“Winners” kan inte toppa fjolårets Mohombi-femma “Hello” och är ren kanonmat i fältet. Här snackar vi undre halvan.

5. Hanna FermBrave
Här har vi en vinnarkandidat. Hanna är definitivt Eurovision-material och låten är en omedelbar hit. Men jag tror ändå att hon faller för konkurrensen från framförallt Dotter, som tävlar om exakt samma röster.

6. Méndez feat. Alvaro EstrellaVamos Amigos
Mendez fjärde försök i Melodifestivalen är med den överlägset sämsta låten. Att den ens med ett nödrop kravlade sig till final får ses som en bedrift. Till och med Drängarna hade klart mer slagkraft.

7. DotterBulletproof
Allra mest Rotterdam luktar det om Dotter. Låten är fenomenal. Dotter lysande. Headbangandet lika klassiskt som brandstaklappen. Det enda som kan ligga henne i fatet är att värsta konkurrenterna heter Hanna Ferm och Anna Bergendahl och att de snor röster av varann.

8. Robin BengtssonTake a Chance
Robin känns redan som en föredetting som desperat försöker klamra sig kvar i programmet som en gång gjorde honom känd. Det blir ingen andra seger den här gången i alla fall.

9. MarietteShout It Out
Mariette är i final för fjärde gången i rad, vilket är en bedrift i sig. Men låtarna blir dessvärre lite blekare för varje gång. “Shout It Out” bör väl hänga med på övre halvan, men kan knappast utmana om segern. Ska vi tippa att placeringssviten fortsätter: 3:a, 4:a, 5:a… 6:a?

10. Felix SandmanBoys with Emotions
Jag har uppriktigt svårt för den här typen av musik, väl medveten om att den är het ute i stugorna och bland dagens ungdom. Felix blir mörk häst i fältet, och jag har möjligen underskattat hans charm.

11. Anna BergendahlKingdom Come
Bergendahl har låt och kapacitet att ta medalj. Det sprakar om framförandet. Det finns en liten segerchans, men jag bedömer att både Dotter och Hanna Ferm blir för svåra den här gången. Kanske lika bra det, för det finns annars en risk för att Anna blivit både första och andra svenska bidrag att missa final i Eurovision.

12. Anis Don DeminaVem e som oss
“Vem e som oss” är en småskämmig njutning för mig. Den är glad och medryckande. Du vill lyfta händerna och skandera “shu, shu”, fast du inte fattar vad det betyder. Men givetvis har Björkman givit stränga direktiv till internationella juryn om att det här inte har kvalitet nog att representera Sverige i Eurovision.

Tips

 1. Dotter
 2. Hanna Ferm
 3. The Mamas
 4. Felix Sandman
 5. Anna Bergendahl
 6. Mariette
 7. Anis Don Demina
 8. Paul Rey
 9. Victor Crone
 10. Robin Bengtsson
 11. Mendez
 12. Mohombi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.