Tre trallande pojkar – final i Melodifestivalen

Jag får väl drämma till med ett pliktskyldigt tips inför Melodifestivalens final. Peppen är inte riktigt på topp. Startfältet är egentligen inte sämre än vanligt. Hur svaga deltävlingarna än kan verka dyker det alltid upp små guldkorn här och där som tillsammans fyller ett acceptabelt finalfält. Tyvärr verkar det avgjort på förhand den här gången.

Allt är upplagt för en trio unga grabbar, med Elake Måns i ointaglig ledning. Samtidigt finns det en strålande stjärna i skuggan, som inte lär släppas fram av grabbgänget.

1. Måns Zelmerlöw – Heroes
Måns låt är okej. Den funkar. Absolut. Lite småtråkig, men snygg. Framträdandet är också välgjort, med söta tomtar. Lite grått kanske. Och så kunde han ha skippat nattskjortan. Rejält minus för att skägget är rakat. Given vinnare ikväll, vilket tyvärr förtar all spänning. Kommer inte att göra fiasko i Eurovision, men är heller ingen medaljkandidat där.
TTTTTTT

2. Jon Henrik Fjällgren – Jag är fri (Manne leam frijje)
Det vore kul att skicka en jojkande colombiansk same som svenskt bidrag till Eurovision, bara för att förvirra Björn Söder. Låten är däremot väldigt enformig. Här kommer den att dra röster på att den sticker ut visuellt, men det räcker inte i Eurovision.
TTTT

3. Eric Saade – Sting
Eric Saade är långt ifrån en vinnarkandidat den här gången, men lär ändå ta en medalj. Precis så ojämnt är det i år. En standardlåt, maskerad i konfettiregn.
TTTTT

4. Mariette – Don’t Stop Believing
Finalens bästa låt, finalens bästa röst och finalens snyggaste framträdande. Överlägset störst Eurovision-potential. Tyvärr verkar folket ha glömt det här bidraget och vinstchanserna är minimala.
TTTTTTTTT

5. Samir & Viktor – Groupie
Barnens favorit ska inte underskattas. Men från att ha haft makten i deltävlingarna hamnar barnens vilja oftast i skymundan när det väl gäller. Nu kliver föräldrarna fram och röstar, och då är de redan till leda trötta på Samir & Viktor.
T

6. Hasse Andersson – Guld och gröna skogar
Hasse målas ut som någon sorts utmanare till segern i kvällstidningarna. Ni behöver inte vara oroliga. Trots att han lyckats fånga såväl pensionärer som barn har han en given nolla från den internationella juryn.
TTT

7. Magnus Carlsson – Möt mig i Gamla stan
Något så vedervärdigt som en “gammal hederlig schlager” korsat med lite Orup. Tydligen går det hem hos traditionalisterna, men inte mer än så.
TT

8. Dinah Nah – Make Me (La La La)
Dinah hade ingen åsikt om kombattanterna från Andra chanson, Dolly Style. Hon “lyssnar inte på sådan musik”… Årets mest insiktslösa uttalande? Energiskt inslag.
TTTTTT

9. JTR – Building It Up
Finalens sämsta låt, finalens sämsta sångröster, finalens sämsta framträdande. Lär ändå, märkligt nog, antagligen undvika sistaplatsen.
T

10. Isa – Don’t Stop
Isa charmade sig till final, och låten är lagom lättklämd, men här faller hon bort I mängden.
TTTTT

11. Linus Svenning – Forever Starts Today
Det är inte uselt, men Svenning är totalt malplacerad i den här trum- och eldorgien. Det kunde bara bli mer fel om Hasse Andersson gick med i Dolly Style.
TTTT

12. Jessica Andersson – Can’t Hurt Me Now
Tyvärr Jessica, men ingen har den här torra balladen som favorit. Det är sannolikt inte ens någon som minns hur den gick.
T

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.